De ontbrekende schakel

November 27, 2021
Zorg en Ondersteuning

In de toeristische visie voor Edam-Volendam van 2016 staat geschreven dat men een kwaliteitsslag wil maken in het toerisme door een toeristische product aan te bieden van kwaliteit. Daarmee wil men nieuwe doelgroepen aantrekken voor een langere verblijfsperiode. Een belangrijke rol hierin spelen;  behoud van tradities en hetgeen Volendam Volendam maakt. De afgelopen zes jaar heeft men zich hierover gebogen, maar er zijn tevens zaken gebeurd die volledig contra staan op het te voeren beleid. Denk hierbij aan de komst van zaken - prominent aanwezig in het hart van Volendam - die totaal niets bijdragen aan het overdragen van het authentieke gevoel van Volendam uit vervlogen tijden.

In Volendam is vooral de opmars van een toeristisch keten die massatoerisme in Volendam aanbiedt heel opvallend. Het beleid dat de keten - die een groot deel van de dijk in bezit heeft - voert, staat lijnrecht tegenover een beleid dat gaat voor het aanbieden van kwaliteitstoerisme. De toeristen die met dit bedrijf op stap gaan krijgen nog geen derde te zien van Volendam en betalen hier veel geld voor. Met als gevolg dat er overal slechte recensies over Volendam verschijnen en het dorp een slecht naam krijgt in de wereld. Het geld dat wordt verdiend, komt ook nog eens niet bij hardwerkende lokale ondernemers terecht die er juist alles aan doen om de naam van Volendam hoog te houden. Op alle fronten een zeer kwalijke zaak.

De coronatijd is een uitgelezen kans geweest om het toerisme in onze omgeving onder de loep te nemen en veranderingen en verbeteringen door te voeren voordat alles weer open ging. Een beleid te maken dat er op gericht is om toeristen onze prachtige gemeente in al haar glorie te laten ontdekken. De binnenstad van Edam, een onontdekte parel of het Schooltje van Dik Trom in Etersheim. Met de beroemde Markerbootjes naar Marken. Een lokale gids aan boord vertelt je over de historie van het voormalig eiland waar je de prachtige authentieke huisjes kunt bewonderen een bezoek kunt brengen aan de beroemde vuurtoren, Het Paard van Marken. Een fietstocht langs de dijk via Fort Edam langs alle prachtige plaatsen in onze gemeente. Als toerist kijk je de ogen uit.

De gemeente is eerder een handreiking gedaan vanuit verschillende ondernemers. Verschillende partijen – zoals bijvoorbeeld Dagje Volendam en andere, lokale aanbieders uit de regio Edam/Volendam/Zeevang – die zich willen inzetten voor een kwaliteitsbeleid op het gebied van toerisme om zo de gemeente in al haar glorie te tonen. Wat er volgens BVNL Edam-Volendam mist, is een verbindende factor vanuit de gemeente die bovenop de toeristische ontwikkelingen zit. Iemand met flinke knowhow op dit gebied en daarom stellen wij jullie voor, de power girl binnen BVNL Edam-Volendam, Kim Tol.

Kim heeft HBO Tourism Management gestudeerd en wil namens BVNL Edam-Volendam de gemeenteraad in zodat zij zich kan richten op het toeristisch beleid voor nu en in de toekomst. Zodat we er voor kunnen zorgen dat onze gemeente haar naam wereldwijd weer eer aan kan doen als het mooiste plekje op deze aarde (en omstreken).

Jan Koning (Lollie)

In plaats van schreeuwen vanaf de zijlijn vindt Jan het tijd om zelf het heft in handen te nemen en zich aan te sluiten bij BVNL Edam-Volendam. ,,Op deze manier hoop ik echt een verschil te kunnen maken voor de steeds meer groeiende groep mensen die ontevreden zijn.


Verwante artikelen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je zojuist ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Oeps! Er is iets misgegaan.