Straatbeeld

November 27, 2021
Cultuur en Toerisme

Wandelend met de kinderwagen komt er een wat oudere man op leeftijd met een enorme sigaar in zijn mond aangefietst. Ik moet er inwendig om grinniken. Vind het sowieso een wonder hoe deze man met zo’n sigaar in zijn mond überhaupt nog adem kan halen. Laat staan roken. Man met sigaar. Het is iets dat je tegenwoordig niet zo vaak – of eigenlijk bijna nooit – meer terugziet in het straatbeeld. Het straatbeeld dat de afgelopen decennia sowieso flink aan verandering onderhevig is geweest. Waar je nog niet zo lang geleden overal mensen in klederdracht zag lopen, moet je deze nu met een loep zoeken. Volgens de laatste telling zijn er nog vier mensen die dagelijks in deze traditionele Volendammer kledij lopen. De tijd waarin kinderen massaal op straat spelen, staat zelfs de huidige generatie dertigers en veertigers nog helder op het netvlies, maar is ook zowat uit het straatbeeld verdwenen. We namen ‘vroeger’ uit school nog net even de moeite om pa of ma gedag te zeggen, grepen vingervlug een snoepje uit de kast, dronken nog snel een slokje cola (stiekem uit de fles) en stoven dan naar buiten om op schoolplein te voetballen of te tennissen. Net zolang tot het donker werd of je moeder je kwam halen voor het eten.  

Wat je vroeger dan weer veel minder zag dan nu is zwerfvuil. Een doorn in het oog van vele inwoners. Het is dan ook een van de standpunten van BVNL Edam-Volendam om dit straatbeeld in positieve zin te veranderen. Eén blik in de sloten en op drukke straten in onze gemeente is namelijk voldoende om te zien dat zwerfvuil echt een enorm probleem is. Daarom is het te hoogste tijd om dit harder aan te pakken. Bijvoorbeeld door het harder straffen van overtreders. Daarbij zal BVNL Edam-Volendam erop aansturen dat de gemeentemedewerkers meer in de wijken actief worden om het zwerfvuil te verwijderen. Tevens zullen wij beleid voeren dat er op gericht is om lokale initiatieven om het zwerfvuil te verwijderen (financieel) te ondersteunen.

Jan Koning (Lollie)

In plaats van schreeuwen vanaf de zijlijn vindt Jan het tijd om zelf het heft in handen te nemen en zich aan te sluiten bij BVNL Edam-Volendam. ,,Op deze manier hoop ik echt een verschil te kunnen maken voor de steeds meer groeiende groep mensen die ontevreden zijn.


Verwante artikelen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je zojuist ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Oeps! Er is iets misgegaan.