BVNL Edam-Volendam wil stem van het volk worden

November 27, 2021
Overige

‘Ook na het stemmen nog inbreng’

‘Wij gaan zeker op jullie stemmen!’, ‘eindelijk een nieuwe partij!’ of ‘als het eerst maar zover is.’ De reacties in de gemeente Edam-Volendam zijn eensgezind en tonen aan dat de burgers smachten naar verandering. Als het aan de dames en heren van BVNL Edam-Volendam ligt, komt die er na de verkiezingen van maart 2022.

,,We begonnen met z’n vieren aan de eettafel”, begint Saul Jonk, lijsttrekker en ‘poster boy’ van BVNL Edam-Volendam. ,,Inmiddels zijn we al met zo’n dertig mensen. Het zegt alles over de aantrekkingskracht van onze partij. Iedereen staat er hetzelfde in. We zijn klaar met vanaf de zijlijn toekijken en willen echt voor verandering gaan zorgen. Verandering waar de burgers van Edam-Volendam al zo lang op wachten.”

Invloed

,,We hebben tegenwoordig allemaal een grote mond op social media”. Ik kreeg van mensen in mijn omgeving steeds vaker te horen dat ‘dat wel lekker makkelijk was’ en waarom ik er ‘dan niet zelf iets aan ging doen.’ Dat advies heb ik ter harte genomen en gezegd; ‘dat ga ik doen.’ Zoals gezegd, we begonnen met z’n vieren, maar inmiddels lijken we zowaar op een échte partij.” Een partij waar volgens Jonk – samen met Jan Koning, Henk Tol en Theo Kwakman lid van het eerste uur – iedereen welkom is. ,,Mits je het hart op de goede plek hebt. Anders kun je weer gaan. Wij zijn wars van politieke spelletjes, achterkamertjes of bureaucratie. Het enige wat we willen, is het beste voor onze medeburgers.”

,,En de burgers ook daadwerkelijk mee laten beslissen. Dit doen we door veel te werken met polls. Op deze manier stopt je stem dus niet bij de stembus, maar ook daarna kun je nog invloed uitoefenen op ons beleid. Wij kunnen namelijk wel A willen, maar als 80% van de bevolking B wil, gaan wij ons hard maken voor B. Zo simpel is het. We zijn wars van ego’s. Op deze manier is het dus niet stemmen, vier jaar je mond houden en kijken hoe de gemeenteraad doet wat ze wil, maar word je als burger actief betrokken bij het wel en wee van je eigen gemeente.”

Vertrouwen

Volgens Jonk is het ook heel belangrijk dat de mensen weer weten bij wie ze aan moeten kloppen als ze ergens tegen aanlopen. ,,Of wanneer ze een idee hebben waarmee we onze gemeente een stukje mooier kunnen maken. De politiek staat momenteel echt mijlenver van de burgers af. Vraag maar eens willekeurig aan een aantal mensen in je omgeving of ze vijf raadsleden kunnen benoemen. Of drie. Je zal schrikken hoe weinig mensen hier antwoord op kunnen geven. Dat moet anders. Daarom willen wij zoveel mogelijk ons gezicht laten zien en echt tussen de mensen instaan. Zodat ze weten dat er naar ze geluisterd wordt en wij het vertrouwen in de politiek weer een beetje kunnen herstellen. Dat is momenteel namelijk heel ver te zoeken.”

Met standpunten als een gekozen burgemeester, invoering van een nieuw schoolsysteem, zoeken naar geschikte locaties voor woningbouw en het beschermen en behouden van de eigen cultuur en bovenal dus meer échte inspraak voor de burgers hoopt BVNL Edam-Volendam de grootste partij te worden binnen de gemeenteraad. Jonk: ,,Als we de grootste partij worden, kunnen we namelijk echt voor een politieke revolutie gaan zorgen. Dan kunnen we ook zorgen voor de verandering waar we met z’n allen zo naar verlangen. De komende maanden zullen we beginnen met onze campagne. Dit zal onder andere een digitale Vraag en Antwoord-avond bevatten waar ook Wybren van Haga bij aanwezig zal zijn. Hij is frontman van de landelijke afdeling van BVNL. We hebben hem leren kennen als een ontzettend integere man die zich net als ons voor 100% inzet voor de burgers en wars is van politieke spelletjes. Daarom zijn we ook vereerd dat we onder zijn vlag mogen opereren.” Tijdens de Vraag- Antwoordavond, waarvan de datum te zijner tijd ook gecommuniceerd zal worden, is iedereen welkom die meer wil weten over BVNL Edam-Volendam. Saul: ,, We willen er zijn voor alle inwoners van Edam-Volendam. Daarom kunnen mensen vanuit de hele gemeente zich nog steeds bij ons aansluiten. Mits ze – zoals aangegeven – het hart op de goede plek hebben, uiteraard.”

Jan Koning (Lollie)

In plaats van schreeuwen vanaf de zijlijn vindt Jan het tijd om zelf het heft in handen te nemen en zich aan te sluiten bij BVNL Edam-Volendam. ,,Op deze manier hoop ik echt een verschil te kunnen maken voor de steeds meer groeiende groep mensen die ontevreden zijn.


Verwante artikelen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je zojuist ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Oeps! Er is iets misgegaan.