Samen komen we verder

November 27, 2021
Veiligheid

‘Dit probleem kan BVNL niet oplossen, want dit is een veel groter probleem en gebeurt niet alleen in onze gemeente.’ Dus moeten we lijdzaam toekijken? Nee, dat is voor BVNL Edam-Volendam geen optie en zal het ook nooit worden. We geloven niet in het opleggen van regels, maar zijn van mening dat een oplossing die vanuit de inwoners zelf komt – en breed gedragen wordt – veel beter werkt. Degenen die de traditie van vuurwerk in stand willen houden, zullen uiteindelijk namelijk het gezond verstand moeten gebruiken. Op onze post omtrent vuurwerkoverlast zijn talloze mogelijke oplossingen naar voren gekomen. Betere handhaving, meer controle, hardere straffen en vooral ook bewustwording en informatievoorziening worden hierbij veel genoemd. Ook kwamen de Chinese opvoedingskampen voorbij, maar of we nu gelijk dat soort draconische maatregelen moeten willen…

🤔

Wat betreft de handhaving en hardere aanpak kunnen wij ons bijvoorbeeld beter vinden in de inzet van mosquito’s op plekken waar de jeugd veel overlast veroorzaakt, zoals onze collega’s van de VVD eerder al voorstelden. Verder willen wij dat handhaving zich vaker laat zien op straat en vooral op tijden waarop de overlast plaatsvindt. Op het gebied van bewustwording kunnen scholen een belangrijke rol spelen. Daarom hebben wij daags na de brand in het Havenhof direct contact met SKOV gezocht. Dit om te vragen of en hoe zij actief kunnen participeren in de bewustwording van vuurwerkoverlast bij jongeren. Deze vraag is doorgezet naar de afdelingen primair onderwijs en voortgezet onderwijs. We zullen toezien dat hierop actie wordt ondernomen.

Angela Renting is slechtziend en ondervindt op dagelijkse basis de schadelijke effecten van knalvuurwerk. Ook zij wil op scholen voorlichting geven. Ze is onderdeel van een groep van vijf geleidehondengebruikers. Ze kunnen allen na 18.30 uur niet meer door het park of het centrum lopen, omdat er met flinke nitraatbommen gegooid wordt. ,,Uit de vele reacties blijkt dat het niet alleen een probleem van ons slechtzienden is, maar dat er echt ontzettend veel mensen tegenaan lopen. Mensen die hun huis niet meer uitdurven of die met hele bange huisdieren zitten. Vernielingen door vuurwerk. Alles.”

Met z’n allen

,,Ik steun zeker de mogelijke oplossingen die zijn aangedragen”, gaat Angela verder. ,,Wat ik alleen wel een beetje mis, is dat de ouders en jongeren eigenlijk eens betrokken zouden moeten worden bij het leed dat ze anderen aandoen. Laat ze maar eens meelopen met ons om te zien wat een geleidehond voor ons doet, maar ook hoe afhankelijk wij zijn. Hoe beperkt we zijn. Niet om zielig gevonden te worden, maar zodat er in ieder geval een beetje begrip komt. Of laat ze eens op schoolreisje gaan naar KNGF Geleidehonden. Zodat ze ook van die hoek zien wat een geleidehond doet en hoe het is om niet te kunnen zien en te moeten vertrouwen op anderen. In dit geval op je hulphond en wat er dus gebeurt als ze die uitschakelen. En bovenal wat een impact het heeft om zulke grote knallen te horen als je het niet aan ziet komen. De materiële schade en de schade voor mensen die met angsten kampen is tevens enorm. Het is niet even een grappig knalletje. Het kan enorme consequenties hebben en ik hoop dat vooral ouders hun kinderen daarvan willen doordringen.”

Angela hoopt uiteindelijk dat jongeren elkaar op hun gedrag aan gaan spreken en dat ook volwassenen in durven te grijpen. ,,In eerste instantie wilde ik naar de jongeren toegaan om ze uit te leggen wat ze aanrichten. Van mensen in mijn omgeving kreeg ik echter de vraag of ik wel goed bij mijn hoofd was. Dat ik het niet moest opzoeken. Dan denk ik bij mezelf: ‘als we met z’n allen zo gaan denken en niemand meer zijn mond opentrekt, is het einde echt zoek. Dan houdt het op. Kom op zeg, we moeten het uiteindelijk met z’n allen doen.”

De boodschap die Angela uitdraagt, is duidelijk en ook hetgeen BVNL Edam-Volendam voor de volle 100% onderstreept. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Jan Koning (Lollie)

In plaats van schreeuwen vanaf de zijlijn vindt Jan het tijd om zelf het heft in handen te nemen en zich aan te sluiten bij BVNL Edam-Volendam. ,,Op deze manier hoop ik echt een verschil te kunnen maken voor de steeds meer groeiende groep mensen die ontevreden zijn.


Verwante artikelen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je zojuist ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Oeps! Er is iets misgegaan.